ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 4726/2020.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ  ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ  4726/2020.

Α.Οι διατάξεις του αθλητικού  νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121/Α’) που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων έχουν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με τους ακολούθους νόμους :

 Ν. 2858/2000 (άρθρο 1, παρ.1), ΦΕΚ 247/Α

 Ν. 2947/2001 (άρθρο 18, παρ. 1 και άρθρο 20, παρ.12), ΦΕΚ 228/Α

 Ν. 3057/2002 (άρθρο 73 παρ. 1, 2, 3, 4, 5 και 6), ΦΕΚ 239/Α

 Ν. 3479/2006 (άρθρο 28, παρ. 1 και άρθρο 29 παρ. 5), ΦΕΚ 152/Α

 Ν. 4049/2012 (άρθρο 16, παρ. 1 και άρθρο 19, παρ. 1 και 2), ΦΕΚ 35/Α

B1.Στο άρθρο 2 του καταστατικού προστίθεται:

«Αθλητικό σωματείο είναι η κατά τις διατάξεις του άρθρου 78 και επόμενα του Αστικού Κώδικα ένωση φυσικών προσώπων που έχει ως κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών

της για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.»

Β2α. Στο άρθρο 4 προστίθεται:

«Δεν επιτρέπονται διακρίσεις σε τακτικά, δόκιμα ή πάρεδρα μέλη ή άλλες παρόμοιες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου, κατά τα οριζόμενα από το καταστατικό του σωματείου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στο σωματείο ή στον αθλητισμό. Ο αριθμός των μελών αθλητικού σωματείου είναι απεριόριστος». Συνεπώς, δεν επιτρέπονται ούτε αναφορές σε  αθλούμενα μέλη.

 

Β2β .Κωλύματα εγγραφής-περιορισμοί:

«Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε.

τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:

α) Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του.

β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον ενός (1) έτους είτε,ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων

φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία,φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη,εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων.

γ) Όποιος έχει στερηθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση.

δ) Όποιος έχει τιμωρηθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 130 του παρόντος νόμου και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τιμωρία.».

 

Β3 . Στο άρθρο 10 προσθέτουμε:

Β1. Δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου καταρτίζει και δημοσιεύει κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου. Η δημοσίευση του ανωτέρω καταλόγου πραγματοποιείται με την τοιχοκόλλησή του στον πίνακα ανακοινώσεων ή, σε περίπτωση μη υπάρξεως τέτοιου πίνακα, σε άλλο εμφανές και ελεύθερα προσβάσιμο για τα μέλη σημείο των γραφείων ή των εγκαταστάσεων του σωματείου. Για την ανωτέρω τοιχοκόλληση συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το σωματείο διατηρεί ιστότοπο, η δημοσίευση του καταλόγου γίνεται και με την ηλεκτρονική ανάρτησή του στον οικείο ιστότοπο. Κάθε μέλος του σωματείου έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις κατά του καταλόγου, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από τη δημοσίευσή του. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει οριστικά επί των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, το αργότερο έως και δύο (2) πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης και, σε περίπτωση που οι υποβληθείσες αντιρρήσεις γίνουν δεκτές ως βάσιμες, τροποποιεί αναλόγως τον κατάλογο. Ο τροποποιημένος κατάλογος των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση δημοσιεύεται με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, το αργότερο έως και την προηγούμενη ημέρα της διεξαγωγής της.

 

Β2 Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου, διεξάγονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος, ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του ορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το σωματείο, κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ισάριθμα αναπληρωματικά εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.

Α3 Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικού σωματείου διεξάγονται με ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων και συμβούλων. Τα ψηφοδέλτια διαιρούνται σε δύο επιμέρους τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, το οποίο τίθεται στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου, αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων. Στο δεύτερο τμήμα, αναγράφονται, επίσης με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψήφιων συμβούλων. Ο εκλογέας ψηφίζει τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους σύμβουλους της προτίμησής του με σταυρό που σημειώνει παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου τους. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφιους σύμβουλους μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό των σταυρών προτίμησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός σε κάθε περίπτωση στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα. Η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την πρώτη ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καταλαμβάνοντας τη θέση του υποψήφιου συμβούλου που εκλέγεται έχοντας λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψήφιων προέδρων, ο πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψήφιων συμβούλων, εφόσον πρόκειται για ισοψηφήσαντες που έχουν λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης, η τελική κατάταξη γίνεται με κλήρωση ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής. Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου.

Αν κατά τον υπολογισμό που γίνεται με βάση το προαναφερθέν κλάσμα προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.

Στην παράγραφο Ζ διαγράφεται η φράση:(οι δύο γενικές συνελεύσεις μία τον Νοέμβρη και μία τον Απρίλη) και τοποθετείται μία ετησίως.

Στο άρθρο 11 προστίθεται:

«1. Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του αθλητικού σωματείου αποτελείται από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) μέλη, με θητεία από ένα (1) έως τρία (3) έτη. Τα μέλη του Δ. Σ.προέρχονται από μέλη του σωματείου.

  1. Απαγορεύεται στο Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου να συνάπτει συμβάσεις εργασίας,ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έργου, προμηθειών ή οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα, με μέλη του Δ.Σ., με τις συζύγους, τα τέκνα, τους γονείς και τα αδέλφια τους ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Η έκπτωση ενεργείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου.
  2. Επιτρέπονται προσωρινές ταμειακές διευκολύνσεις προς το αθλητικό σωματείο από

μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.

  1. Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη. Στα μέλη του Δ.Σ., όταν μετακινούνται εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους για προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας στο σωματείο, επιτρέπεται να καταβάλλονται έξοδα κίνησης,διαμονής και διατροφής.

5.Στην παράγραφο Α διαγράφεται η φράση (και σταυρούς ένα έως τέσσερις) και προστίθεται η παράγραφος Β2 του άρθρου 10.

 

Β4. Στο άρθρο 12 παρ. Ε (βιβλία του Συλλόγου) απαιτούνται τα παρακάτω βιβλία :

Βιβλίο Γενικών Συνελεύσεων

Βιβλίο Πρακτικών  Δ.Σ

Βιβλίο Εσόδων Εξόδων

Βιβλίο Περιουσίας του Συλλόγου

Βιβλίο Πρωτοκόλλου

Βιβλίο Μητρώου Μελών

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Όπως ορίζει το άρθρο 31 του Ν.2725/1999 με τις τροποποιήσεις του άρθρου 11 του Ν.4726/2020.

 

Γ. Νέο άρθρο αρ. 19

Συγχώνευση αθλητικών σωματείων.

«Συγχώνευση αθλητικών σωματείων» του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4049/12 και εξειδικεύθηκαν με την αριθμ. 24731/22.10.1999 (ΦΕΚ 1976 Β΄) απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

 

Δ. Νέο άρθρο αρ. 20.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων β,γ του άρθρου 8 «ειδική αθλητική αναγνώριση» του Ν. 2725/1999 όπως ισχύει,το Σωματείο δεν επιτρέπεται να έχει ως επωνυμία το όνομα,την επωνυμία,το διακριτικό τίτλο ή το σήμα οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης,η δε επωνυμία του Σωματείου θα πρέπει να είναι διατυπωμένη (ολογράφως) στην ελληνική γλώσσα.Σε περίπτωση που ορίζεται διακριτικός τίτλος,αυτός θα πρέπει να προκύπτει από την επωνυμία του Σωματείου.Για την εκπροσώπηση του Σωματείου στο εξωτερικό δύναται να ορίζεται ως επωνυμία του στην αγγλική γλώσσα η ακριβής μετάφραση της επωνυμίας του Σωματείου.

Νέο άρθρο 21

Ο Σύλλογος δεν επιτρέπεται να ιδρύει παραρτήματα καθόσον έχει συγκεκριμένη έδρα προς άσκηση της αθλητικής δραστηριότητας του,τηρεί ενιαία βιβλία και έχει μία ενιαία διοίκηση.Συνεπως το σωματείο δεν μπορεί να επιμεριστεί λειτουργικά σε τμήματα αυτοδιοικούμενα ή αυτολειτουργούντα.Επιτρέπεται όμως να λειτουργεί  προπονητήρια εντός των διοικητικών ορίων της έδρας του.

Νέο άρθρο 22

“Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό ρυθμίζεται και διέπεται από την ισχύουσα περί αθλητικών σωματείων νομοθεσία και από τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι διατάξεις των οποίων είναι ισχυρότερες και προέχουν αυτών των καταστατικών.»